Marketing tanácsadás a Gerecse megmászása közben

Minden tavasszal az első túrám a Jankovich-barlanghoz vezet. Ez már hagyomány nálam. Apámtól örököltem a hegyek és a völgyek szeretetét, legtöbbet a Közép-Dunántúl régióban túráztam vele. Gyerekkoromban sokat felvitt a Gerecsére, a Jankovich-barlanghoz, ekkor szerettem bele a helybe. Élénk volt a fantáziám, szinte láttam a korai ősembereket, ahogyan élnek és meghalnak a barlangban és annak környékén.

Idén tavasszal is az első napsütéssel nekiindultam a Keleti-Gerecse lankáinak. Korán kelő vagyok, a csúcsnak felfelé menet nem nagyon szoktam másokkal találkozni. Idén ez másképpen történt. Nagyjából 300 méteren utolértem egy szimpatikus, nagyokat fújtató negyvenes férfit. Harsány jókedvvel köszöntött és kifaggatott, hogy jártam-e már erre és merre van a barlang. Közösen indultunk tovább. A keresztnevét is megtudtam útitársamnak: Elemérnek hívják.

Mászás közben a munkára terelődött a szó. Kiderült, hogy partnerem online üzlettel foglalkozik. Kissé értetlenül néztem rá, erre bővebben kifejtette. Szabadúszó, aki internetes munkákat végez, közben pedig járja a nagyvilágot. Technikailag képes akár a Gerecse tetején is dolgozni, persze most esze ágában sincs.

Találva éreztem magam: már régóta érdekelt ez a terület. Elmeséltem neki, hogy nagyon érdekel a természet, a kirándulás, a szabadidő értékes eltöltése a szabadban. És szeretnék ezzel valamilyen módon némi pénzt is keresni. De fogalmam sincs, hogyan kezdjek hozzá. Széles és biztató mosollyal nézett vissza rám.

Elmondta, hogy csináljak egy tematikus weboldalt. Gyűjtsek látogatókat, érdeklődőket. Ezt követően építsek fel egy vagy több szállás portállal úgynevezett affiliate együttműködést. Amennyiben a honlapomról fizetős ügyfeleket továbbítok feléjük, akkor a megrendelés értékének bizonyos százalékát megkapom. Izgalmasan hangzott.

A figyelmembe ajánlotta a Keresőben Első céget. Ígéretes a szlogenjük is: “Weboldal készítés – Változtasd a látogatóidat ügyfelekké“. Hiszen nekem pont erre, egy ilyen weboldalra van szükségem. Elemérnek javasolta, hogy konzultáljak a céggel és kérjem a tanácsukat a megvalósításban. Korábban már neki is nagyon sok mindenben segítettek, igazán komplex szolgáltatást nyújtanak:

  • Segítenek a domain név és a tárhely szolgáltató kiválasztásában. Megoldják a felmerülő technikai macerákat. Elkészítenek számomra egy modern, informatív weboldalt. Amennyiben a designnal kapcsolatban nincs határozott elképzelésem (és nincs), akkor erre is javaslatot tesznek. Komoly szövegírási tapasztalatokkal és kapacitással rendelkeznek. Az oldalon megjelenő tartalmakat is megírják, ha erre van igényem. Amennyiben nincs, akkor pedig javaslatokat tesznek arra, hogy hogyan írjak úgy, hogy azt az emberek és a kereső robotok egyaránt szeressék. Az jutott eszembe, hogy lényegében olyan szolgáltatást nyújtanak, mint a múlt században egy úri szabóság,
  • természetesen segítenek abban is, hogy hogyan tudok erre a weboldalra forgalmat, látogatókat terelni. Ennek keretében linképítést is végeznek. (Ezen a ponton megpróbáltam okosan bólogatni Elemérnek: valójában fogalmam sincs, hogy mi fán terem a linképítés),
  • amennyiben erősíteni szeretném a látogatószámot Google Ads és Facebook kampányokkal, ebben is közreműködnek. A kampány teljes lebonyolítását rájuk bízhatom, a kreatív anyagoktól kezdve a technikai, paraméterezési macerákig. Nagyon fontos számukra egy-egy kampány során a tesztelés és a hatékonyság mérése is.

Alkalmi útitársam elmondta azt is, hogy szükséges előre meghatároznom azokat a kulcsszavakat, amelyek majd legjobban jellemzik a leendő törzsközönségem érdeklődési körét. A Keresőben Első segít a kulcsszókutatásban is. Elemzik az aktuális trendeket, javaslatokat tesznek alternatív kifejezésekre is.

Amikor ezek megvannak, akkor léphetek majd tovább a szállás portálok felé. Az affiliate partner programban pontosan látni fogom, hogy mennyi látogatóm használta a cikkeimben lévő partner linkeket és ezek közül mennyien foglaltak valóban szállást.

Elemér nyomatékosan felhívta még pár fontos dologra a figyelmemet. A Keresőben Első csapata elkészíti számomra a hálót. Elmagyarázza, hogyan lehet vele halat fogni. De a siker nagyon nagy mértékben rajtam is fog múlni. Olyan tartalmakkal kell megtöltenem az oldalamat, amely vonzó a célközönségem számára. És közben hitelesen kedvet kell csinálnom a szállásokhoz is. De azt gondolom, hogy ezzel nem lesz probléma. Az életem a természet és a túrázás. Erről rengeteget és érdekesen tudok írni.

Közben felértünk a barlanghoz, majd a Gerecse tetejére is. Az elköszönés során őszinte hálával ráztam meg túratársam kezét és persze elkértem az email címét is. Lefelé haladva a hegyről ismét eszembe jutott a Keresőben Első szlogenje: “Weboldal készítés – Változtasd a látogatóidat ügyfelekké”. Valóban ez kell nekem. Változást akarok az életemben.

A szokottnál izgatottabban értem haza és azonnal fejest ugrottam az internetbe. Alaposan átrágtam magam a keresobenelso.hu weboldalon. Elolvastam a weboldal készítéssel kapcsolatos módszerüket. Megadják azt a 10 kérdést a saját weboldalukon, amelyekre választ várnak a megrendelőiktől. Akkurátusan nyitottam egy új projekt mappát a gépemen, benne egy új Word doksit és ebben szépen sorba mentem a kérdéseken és összeraktam a válaszaimat. Felírtam a Keresőben Első ügyfélszolgálatának telefonszámát is. Hétfőn ez lesz az első, amit hívni fogok.